Mohamed Al Kassab (Mo) is arbeids- en organisatiepsycholoog en duurzaam veranderdeskundige. De afgelopen jaren heeft hij verschillende organisaties geholpen om een succesvolle en gezonde bedrijfsvoering te realiseren. Hij richt zich op leidinggevenden, medewerkers en teams en begeleid hen op het gebied van leiderschap, samenwerking en cultuur- en gedragsverandering.
Hij is werkzaam bij EPAHS waar hij voor verschillende opdrachtgevers binnen Defensie, overheidsinstellingen, zorginstellingen en in de industriële sector helpt met het succesvol integreren van een duurzame bedrijfsstrategie. Vanuit de psychologie geeft hij advies en trainingen over samenwerking en gedragsverandering met als uitgangspunt de werktevredenheid en productiviteit van de medewerkers te stimuleren in de praktijk. Daarnaast helpt Mo organisaties met hun duurzame transitie aan de hand van de Sustainable Development Goals van de VN.
In zijn werk vertaalt Mo kennis vanuit de psychologie naar de werkvloer om antwoord te geven op vragen als: waarom vinden mensen het moeilijk om doelen te realiseren? Hoe blijf je gemotiveerd ondanks dat alles tegen zit? Op welke manier vergroot men eigenaarschap in tijden van verandering? Welk type leiderschap is er nodig om duurzaamheid te implementeren?
Met de veranderende wereld om ons heen wordt er veel gevraagd van de mens. Volgens Mo is duurzame ontwikkeling één van de grootste psychologische uitdaging van de 21e eeuw. Om voor onze planeet en het leven op aarde te zorgen, moeten wij mensen tot actie komen en dat vraagt bepaald gedrag van ons. Zo simpel is dat niet, helaas. Veel van het gedrag dat wij vertonen vindt onbewust plaats. De processen in ons brein die vooraf gaan aan gedrag leiden niet altijd tot het maken van de juiste en logische beslissingen.
In zijn talk gaat Mo het hebben over zogeheten ‘cognitive biases’ en legt hij uit hoe ons eigen brein en ons denken misschien wel het grootste obstakel is dat ons weerhoudt van een duurzaam bestaan. Hiermee hoopt hij antwoord te geven op de vraag: hoe kunnen we kennis over het menselijk brein gebruiken in ons voordeel om vanuit verschillende lagen in de maatschappij een échte duurzame impact te kunnen maken?